Day 1: Thursday, October 7

8:00 AM
Morning Run (45 Minutes) 
8:00 AM
Morning Yoga: Rise and Shine (45 Minutes) 
11:45 AM
Product Theater (No CME) (45 Minutes)
12:30 PM
Registration & Virtual Exhibits Open (Networking Opportunity) 
1:00 PM
Welcome & Introductions to the 2021 CALTCM Summit for Excellence
1:15 PM
Keynote Address:
 
Clinical Response and Evaluation of Abuse Allegations and the Role of the Primary Care Team
 
Speaker: Laura Mosqueda, MD
 
Learning Objectives:
 
1. Describe the clinician role in response to abuse allegations: Evaluation and reporting
 
2. Cite important components of assessment post abuse, including physical exam and psychological and capacity determination.
 
3. Create proper documentation including recommendations post investigation.
2:00 PM
Presentation of the CALTCM Lifetime Achievement Award
2:20 PM
Break (5 Minutes)
2:25 PM
Policy & Regulatory Update: A Panel Session
 
Moderator: David Quackenbush; Panel: Alex Bardakh, MPP
 
Learning Objectives:
 
1. Identify the latest Federal and State Policy and Regulatory updates and issues facing post acute and long term care.
 
2. Describe how COVID-19 has impacted policymakers approach to post acute and long term care medicine.
 
3. Summarize AMDA & CALTCM planned focus and efforts for 2022.
3:00 PM
Wellness Activity: Meditation (30 Minutes) (NO-CME)
 
Speaker: Mark Levine, MD
3:30 PM
Break (5 Minutes)
3:35 PM 
Thieve's Market (Updated 90 minutes)
 
Speaker: David R. Scrase, MD, MHSA, MACP
 
Learning Objectives: Coming Soon
5:05 PM
Break (10 Minutes)
5:15 PM
Welcome & Introductions to the 2021 CALTCM Medicolegal Summit
5:20 PM
Understanding Elder Abuse & Nursing Home Litigation
 
Speaker: William C. Wilson, Esq.
 
Learning Objectives:
 
1. Summarize general types of claims brought against Post Acute and Long Term Care Providers.
 
2. Describe common Plaintiff’s themes and theories of liability.
 
3. Determine best practices to provide excellent care and reduce risks of litigation and regulatory action.
5:45 PM
COVID-19 Medicolegal Issues
 
Speaker: Ryan G. Canavan, Esq.
 
Learning Objectives:
 
1. Describe COVID-19 claims brought against Post Acute and Long Term Care Providers.
 
2. Describe common Plaintiff’s themes and theories of liability.
 
3. Determine best practices to reduce risks of litigation and regulatory action.
6:00 PM
Case Discussion #1: Infection Control
 
Speakers: Bill Artigliere, Esq.; Rima Badawiya, Esq.; and William Wilson, Esq.
 
Learning Objectives:
 
1. Identify and explain theories of liability in nursing and other care facilities.
 
2. Create facility policies and procedures to improve quality, and mitigate civil and regulatory liability. 
 
3. Improve facility policies and procedures to reduce risk and create realistic expectations.
 6:45 PM  Medicolegal Collaborative Q&A Session
  Moderator: Karl Steinberg, MD, CMD, HMDC
Panel: Bill Artigliere, Esq.; Rima Badawiya, Esq.; and William Wilson, Esq.
 
Learning Objectives:
 
1. Analyze lessons learned from case into practical, facility-based quality improvement initiatives.
7:00 PM
Pearls: Collaborative Medicolegal Summit
7:05 PM
Networking: Virtual Happy Hour
7:30 P.M.
Adjourn